понеделник, 17 май 2010 г.

Тиражите на вестниците в САЩ падат


Печатните медии в САЩ са все по-силно притиснати от кризата, показват данните за тиражите на вестниците за последните шест месеца. Според тях тиражите на издаваните през работната седмица са се свили с 8,7 на сто за периода. Това усложнява ситуацията, след като през предходното тримесечие бе отчетен спад от 10,6 на сто.

Разпространяваните в неделя вестници пък са свили тиражите си с 6,5 на сто след понижението от 7,5 на сто, регистрирано през предхождащото полугодие, предава АР.

На този фон 25-те най-големи вестника в САЩ отчитат драстичен срив на тиражите си. Издаваният в Сан Диего Tribune например е претърпял спад от 23 на сто за последната година до 241 330 броя.

Спадът при Washington Post е 13,1 на сто през седмицата и 8,2 на сто в неделя. Средният тираж на USA Today пък е паднал с 13,6 на сто до 1,83 млн. броя.

За втора година вестникът с най-голям тираж в САЩ остава Wall Street Journal, като изданието е увеличило тиража си с 0,5 на сто до 2,09 млн. броя. Според анализатори обаче това се дължи основно на онлайн изданието на вестника, което е платено и което може да се брои за отделна продажба.

Случващото се показва, че острата борба между Wall Street Journal и New York Times продължава, макар второто издание да търпи спад от 8,5 на сто през седмицата и 5,2 на сто в неделите. Основната битка между двете издания е свързана с рекламния пазар, тъй като до голяма степен аудиторията им се припокрива.