сряда, 24 февруари 2010 г.

Най-влиятелните уеб 2.0 проекти


1. www.google.com/ig. Google стартира като опростена търсеща машина, която прерастна в широка мрежа от сайтове и услуги включващи Gmail, Google Maps, Google Docs, Google Talk, Google Desktop, AdWords, Analytics, Picasa, Google Earth и други. Думата „Google“ е добавена в речник през 2006г като глагол, означаващ „използвам търсачката Google, за да намеря информация в интернет“. iGoogle проекта на Google се оказва голяма стъпка на уеб 2.0 сцената.

2. www.flickr.com. С появата на модерното уеб 2.0 съдържание, една от първите форми на медия, представляваща общество, което генерира съдържание бяха снимките. С популярността на блоговете, хората започнаха да желаят да споделят своите преживявания не само в текстова форма, но и като снимков материал. Така, тази форма на визуално изразяване стана значим аспект на интернет. Flickr представи възможността за качване на снимки и споделяне им със целия свят.

3. www.facebook.com. В естествения ред на технологична еволюция, винаги има „нов“ проект, който дебютира като подобрена версия на вече съществуващ. За MySpace, естествената еволюция бе Facebook. В последните години, MySpace се превърна в място, използвано за социални престъпления, включващи дебнене, възползване от деца, сексуалност и други форми на разврат. Това, което Facebook предложи бе директна, минималистична, достъпна социална мрежа, която почисти там, където MySpace бе направил бъркотия. Със своите силни протоколи за лична сигурност и липса на хаос при профилите, Facebook бързо стана популярен инструмент за социални контакти.

4. www.myspace.com. Като говорим за MySpace… Издигайки се от популярността на други социални мрежи като Melodramatic, LiveJournal и Friendster, MySpace се издигна до главна социална мрежа на 21 век. Тя предложи доста нови функции, които я направиха уникална, включително писането на HTML директно в профила, за придаване на желания облик. След добавянето на съдържание като Music, Videos, Personals, Forums и Games, MySpace се превърна във център за съдържание, генерирано от потребителите. Както казахме в номер 3, Facebook, разбира се, беше естествената еволюция на тази лудост по социалните мрежи, стартирана от MySpace.

5. www.youtube.com. Технологична еволюция продължи, когато видеото намери своето място в интернет. Следвайки стъпките на Flickr, YouTube предложи на потребителите да качват видео в интернет и да го споделят със останалите потребители. Можете дори да копирате и сложите код на видеото във вашия сайт, например MySpace профил, което също помогна за персонализирането на социалните мрежи.

6. www.blogger.com. Днес, Blogger е част от мрежата на Google, но не винаги е било така. Blogger стартира през 1999г, като блог инструмент, който по това време имаше малко комерсиални цели. Както и да е, с чисто новия инструмент за креативно изразяване, който е достъпен сега, Blogger излетя нагоре като ракета. С милиони блогове и по един нов блог всяка минута, Blogger без съмнение проправи пътя на модерна блогосфера.

7. wordpress.org. Хранейки се от популярността на блогосферата, в лицата на Blogger, LiveJournal и MovableType, Wordpress бе представена като пакет от файлове, който могат да се инсталират на сървър и да служат за персонален блог или уебсайт. С актуалното нарастване на броя на уеб дизайнерите и програмисти, почитатели на ‘направи си сам’, това изглеждаше като следващата логична стъпка за интернет потребилите, които се приспособяваха към генерирането на съдържание от тях. С неговата опростеност, ползваемост и уеб 2.0 функционалност, Wordpress стана хит за нула време.

8. www.wikipedia.org. ищо не дава по-ясен пример за съдържание, генерирано от потребителите, от Wikipedia. Като енциклопедия, която всеки може да редактира, Wikipedia е огромна колекция от информация, изпратена, редактирана и потвърдена от потребителите. Като можеби най-големият съвместен проект в света, сайта има повече от 900,000 уникални посещения всеки ден и един от най-често споменаваните сайтове из интернет.

9. Yahoo. Yahoo бе един от първите играчи в играта на търсещите машини. Те се установиха като силна мощ преди Google да станат толкова величествени, колкото са днес. Както и да е, дължим благодарение на Yahoo за това, че стартираха универсалния сбор от интернет услуги, който сега се предлага в сайтове като MSN и iGoogle.

10. digg.com. С толкова много блогове и сайтове за новини и онлайн видео и други ресурси, нямаше ли да е хубаво, ако има място, където да имаме достъп до всикото това съдържание наведнъж? Е, има такова място и това място е Digg. Толкова много сайтове предлагат някакво съдържание онлайн, а и с голямото разпространение на RSS емисиите, вече е по-лесно от всякога да се създаде проект, който да дава достъп до тези сайтове. Потребилите могат да добавят връзки към сайт, който другите потребители да видят и според популярността на връзката, тя ще стане дори по-популярна или ще остане в неизвестност. Съдържанието, генерирано от потребители никога не е било толкова лесно за споделяне.

11. www.ilike.com. Без съмнение, революцията при споделянето на музика на 21ви век бе стартирана от дебюта на оригиналния Napster. Той представи на потребителите интернет търговията с музика и показа на света колко съществен е Интернет за музикалната индустрия. Napster бе очевидно закрит, но духът му е жив под формата на сайтове като iLike. iLike е социална мрежа, ориентирана около музиката, която въплъщава идеята за съдържание, генерирано от потребителите. Потребителите могат да свалят песни, както от нови, така и от вече установени артисти. iLike се откроява от останалата част на музикални сайтове, заради своята уникална уеб 2,0 функционалност. Не само че е самостоятелен уебсайт, но също така има и Facebook приложение, iTunes разширение, както и разширения, които позволяват на потребителите да останат постоянно свързани със света чрез музиката.

12. www.amazon.com. Интернет отвори много врати, но нито една толкова по-печеливша от онлайн магазините. Amazon представлява цяла ниша на сайтове в жанра на електронната търговия. Интернет продажбите скочиха до небето след появата на онлайн пазаруването и дори стават сравними с продажбите в магазините извън интернет. Amazon е арена на съдържание, генерирано от потребителите и достъпност, която дава възможност на хората възможността да купят почти всичко, което те искат от един от най-големите търговски пазари в света.

13. www.ebay.com. Когато стартира през 1995 г., eBay бе уеб 2.0 преди термина уеб 2.0 дори да съществува. EBay въведе онлайн аукционите в Интернет по такъв начин, който никой не беше виждал. Днес, сайтът има близо 170 милиона потребители и в момента е най-големия аукционен сайт в света. Откакто eBay притежава PayPal и Skype, можете да считате това за тройна заплаха.

14. twitter.com.  Twitter е социална мрежа, която премества фокуса далеч от масивните профили и странични функции и осигурява подчертано използване на качествата на съвременните мрежи. Като средство за размяна на коментари, Twitter ви позволява да запазвате протичащи разговори и поддържате връзка с приятели и случайни потребители.

15. creativecommons.org. С възхода на съдържанието, генерирано от потребителите в интернет, съвсем естествено е, че потребителите ще искат да предпазят съдържанието, което създават, така че да се предотврати кражбата на интелектуална собственост. Creative Commons предлага точно това. С многото уеб 2.0 елементи в себе си, CC позволява на потребителите да заявят „някои права запазени“ за своите проекти и съдържание. В среда, в която законите за авторски права често не се прилагат, освежаващо е да има елемент на уеб 2.0 защита в Интернет.



Децата и телевизията


Децата трябва да гледат телевизия
Марта Николова / сп. "Тема"

Науката разрушава табута: за децата е полезно да гледат телевизия, защото тя им дава широка култура.
Тв-програмата е социален фактор

Телевизията ражда насилие и възпитава агресия. Едно англичанче на две годинки заплатило с живота си за доверието в синия екран. То последвало буквално призива на героите от популярната детска поредица "Телетъбис" да наблегне на топлите прегръдки, гушнало телевизора, апаратът паднал и го затиснал. Този трагичен случай отприщи цяла кампания в медиите под мотото:Широко разпространено мнение е, че демонът на телевизията възпитава агресивни, асоциални и некомуникативни индивиди. В резултат на което разтревожени родители преследват децата си и гасят телевизорите по всяко време.

"Спокойно, това не отговаря на истината - е новото мнение на специалистите в областта на медиите. - Децата трябва да гледат телевизия, за да израснат компетентни и знаещи!"
Някои учени са още по-радикални: "Опасно е в днешно време да се забранява на децата да гледат телевизия! Телевизията е важен социален фактор!"