сряда, 1 декември 2010 г.

Бъдещето на журналистиката - в анализа на данни

Tim Berners-Lee. Photograph: Guardian
Сър Тим Бърнърс-Лий, изобретателят на World Wide Web,  смята, че бъдещето е в анализа на данни. Според него, бъдещето е на журналистите, които знаят разликата между CSV и RDF, могат да напишат бързи MySQL заявки с PHP или Python... и да открият суровите материали за статията си сред данните, разпространявани от правителствата, местните власти, държавните агенции или която и да е комбинация от тях - дори отвъд националните граници.

"Журналистите трябва да могат да боравят с данни. Някога можеше да се добереш до материали, като разговаряш с хората по баровете - и все още може и да е възможно да го правиш по този начин, поне понякога.

Но сега също така това ще бъде ровене из данни и снабдяване с инструменти за анализа им и подбирането на това, което е интересно. И представянето на това в перспектива, помагането на хората чрез осъзнаването как всичко това се обединява в едно цяло, какво става в страната."

2 коментара:

  1. Категорично не съм съгласен. Обработката на данни е възможна само при определени ситуации. Резултатите от обработените данни сами по себе си също не дават готов завършен журналистически продукт. Те трябва да бъдат оформени, използвани от журналисти, от хора, а не от изкуствен интелект. Второ, не всеки материал е свързан с извличане на данни чрез Web 2.0 или бъдещият Web 3.0. Има истории и събития, които трябва да бъдат представени на аудиторията от хора. Иначе как ще се разбира кое е морално, редно или не.

    ОтговорИзтриване
  2. Тук става дума за връщането на журналистите към професионализма - откриването на данни, анализирането им и представянето на аудиторията.Още тук се крие ключа - "да открият суровите материали за статията си сред данните, разпространявани от правителствата, местните власти, държавните агенции или която и да е комбинация от тях - дори отвъд националните граници."

    ОтговорИзтриване