събота, 25 септември 2010 г.

Кибернасилието


Популярните социални мрежи се превръщат в бойно поле, където подрастващите изясняват отношенията помежду си, като издевателстват едни над други. Всеки десети потребител на Facebook, например, поне веднъж е бил жертва на "кибертормоз“, показва изследване на Гьотеборгския университет.

На практика за децата няма никакво спасение от интернет тормоза, тъй като киберхулиганите могат да преследват денонощно своите жертви, за разлика, например, от ежедневните училищни конфликти, които са ограничени по време и място. Жертвите на кибертормоза не могат да намерят безопасно място за себе си - те са преследвани чрез уеб сайтове, електронна поща и SMS съобщения, коментира професорът по психология Ан Фрайзен.

Фрайзен е установила няколко особености на детския кибертормоз:
- по време на почивките активността на интернет хулиганите забележимо спада и освен това почти винаги атакуващият и жертвата са от едно и също учебно заведение.
- при онлайн издевателствата е почти невъзможно да се установи самоличността на злосторника, която е труднодостижима, заради анонимността в интернет. В мрежата може да възникне ситуация, при която слабият издевателства над силния, което в реалния живот не се случва, отбелязва професорката.