четвъртък, 1 юли 2010 г.

Теории за масовата комуникация


Автор: Тодор Петев

Тази книга е замислена да отговори на точно определена цел: да даде на студентите от Факултета по журналистика и масова комуникация съдържателна и синтетична представа за еволюцията на теорията на масовите комуникации през ХХ век. Мисля, че такава книга, която да представи „най-работещите” теоретически системи за медиите в тяхната вътрешна логическа връзка и противоречие досега у нас не се е появявала и в този смисъл учебното помагало далече надхвърля своето чисто прагматично предназначение. В същото време определено допълнително позитивно значение на текста придават ключовите думи (на българскии и английски), както и въпросите за размисъл, с които завършва всяка една от петнайсетте глави. Мисля, че в този си вид книгата ще представлява интерес за по-широк кръг професионални читатели.

Журналистическото редактиране



Автор: Ефрем Ефремов

Този справочник е синтез между теоретични познания и практически опит - първият по рода си в българското медиазнание. В него са показани основните принципи на журналистическото редактиране. То е разгледано като процес, който не се свързва единствено с обработката на различните видове текст, а с цялостната дейност на печатната медия. Новата концептуална рамка и дефинираните типове грешки помагат да се види тази по-малко популярна дейност на професионалната журналистика. Това е третата книга на Ефрем Ефремов.

Дигитална разследваща журналистика


Мнението на блогъра Боян Юруков за дигиталната разследваща журналистика:

"Това е сфера на журналистиката, която набира скорост в Европа. Изразява се в това разследващите буквално да се гмуркат в море от свободни отворени данни и да намират повтарящи се модели и новини. В много случаи това са проблеми или положителни примери, които самите политици и чиновници не са забелязвали. В България засега това море е по-скоро кофа с вода, защото публикуваните данни са минимални. При това водата е малко мътна, защото дори тази информация не се публикува често и понякога е некоректна и непълна. Все пак има медии, които се опитват на базата на такива таблици да визуализират интересни изводи за страната ни. Колкото повече такива данни се публикуват, толкова по-добре ще е за всички. Не трябва политиците да го възприемат като разкриване на недостатъците в институциите си, а по-скоро като впрягане на един огромен потенциал, като този на мрежата и на журналистите, в анализа на собствените им данни."

Лари Кинг се оттегли


Водещият на CNN Лари Кинг се оттегля от екран след като в продължение на 25 години интервюира политици и звезди в най-гледаното време.

Време е да окача тирантите, казва Кинг в съобщение до феновете, разпространено чрез Twitter. Аксесоарът беше негова запазена марка, но той явно ще се раздели с него след като рейтингът на предаването му падна в последните месеци.

Наскоро шоуто на Кинг беше вписано в книгата на рекордите Гинес като най-дълго продължаващо шоу по един и същи канал и в един и същи часови пояс. Все пак е вероятно той да води и в бъдеще, но при извънредни събития.