неделя, 22 ноември 2009 г.

Как тийнейджърите консумират медиите



ABC News Photo Illustration

15-годишният Матю Робсън, стажант в лондонския клон на банката Морган Стенли, пише доклад в няколко страници за начина на ползване на медиите от неговите връстници. Тийнейджърите потребяват повече медии, но по-различен начин и не са готови да плащат. Дразни ги натрапената реклама по билдбордове, телевизия и интернет. Отношението им към различните медии:

Радио
Повечето тийнейджъри не слушат редовно радио. Ако случайно решат да го включат, то е, за да слушат музика. Но с онлайн радиата, които са безплатни и набират популярност, все по-малко от младите хора слушат традиционните радиостанции.

Телевизия
Повече от младежите гледат телевизия, като в дадени периоди на годината интересът им отбелязва пикове, които са свързани с някои сезонни риалити предавания. При момчетата много популярен е футболният сезон. След като любимото им предаване обаче свърши, те могат да не се сетят да си пуснат телевизора със седмици. Някои следят и всекидневни предавания като сапунените сериали например, но броят на младите зрители непрекъснато спадал, тъй като нямали време да гледат телевизия. Друга причина, поради която гледат все по-рядко телевизия, са услуги като Би Би Си iPlayer, които им позволяват да следят дадено шоу в избраното от тях време.

Вестници
"Не познавам тийнейджър, който редовно чете вестници, тъй като повечето от тях нямат време и не могат да се занимават да изчитат страници и страници с текст, след като могат да изгледат по интернет или по телевизията новините, в които информацията им се резюмира", отсича в доклада си 15-годишният Матю. Според него във Великобритания единствените вестници, които се четат, били таблоидите и безплатните издания. Една от причините младежите да избират таблоидите е по-компактният и удобен формат, който имат и който им позволява да ги разгръщат навсякъде.

Интернет
В училище се използва по работа, вкъщи - за забавление. Най-голямата активност е в социалните мрежи, като Facebook се нарежда на първо място сред предпочитаните места за контакти. Тийнейджърите обаче не използвали Twitter - голяма част от тях имали регистрация, но не го използвали. Извън контактите в социалните мрежи интернет се използва основно като източник на информация за най-различни теми.

Подробният доклад, който разбуни духовете.

1 коментар:

  1. Еми ще го кажа така. Радио не слушвам, освен музикално.Вестниците ми са основния всекидневен информатор. Оттам следя доста неща и съм доволен от пълната информация във вестниците. Съгласен съм с момчето, че за жалост все по-малко хора четат вестници.За жалост интернет изданията на вестниците набират все повече сила, което е нормално след като капиталите на всички по-големи вестници се изместват от печатната медия към интернет медията.А фейсбука няма какво да го коментирам. Всички дружно затъпяваме от него.Тъжно, но истина. Мога да напиша есе, но все пак това е коментар.

    ОтговорИзтриване