понеделник, 21 декември 2009 г.

Регулация на интернет в Китай


Пекин осъществява сериозен контрол над интернет. Мрежата се следи чрез сложна многопластова система, към която влизат и повечето портали. В последно време обаче мултиплицирането на блогове и на сайтове, където потребителите сами качват съдържание, показват, че системата е пропусклива, затова и властите прибягват към по-крути мерки. Само преди седмица бяха закрити десетки сайтове за публикуване на видеоклипчета, а по-късно бяха арестувани над 3 хил. души из цялата страна за разпространение в интернет. През лятото пък беше блокиран достъпът до YouTube, Facebook и Twitter.

През 2005 китайското правителство блокира достъпа до Wikipedia. Сайтът baidu.com, който е основната търсачка в китайското интернет пространство, лансира своята версия на Wikipedia. Името на популярната онлайн енциклопедия в Китай е Baidupedia. Baidupedia разполага с екип от цензори, чиято задача е да пресяват предложеното от потребителите съдържание. Докато в Wikipеdia промените в дадена статия могат да бъдат видени незабавно онлайн, "привържениците" на китайския вариант трябва да почакат един или повече дни, колкото време е необходимо за редакцията на работата им. На китайските потребители се дават точки - ако предложеното от тях съдържание не се вписва в правилата на портала, те губят от точките си, а в случай на рецидив може изобщо да не разполагат с такива.

2 коментара:

  1. Интересен факт: на Олимпиадата в Пекин от миналата година, репортерските екипи трябваше да имат специално разрешение от китайските власти, за да предават инфорамация до родните си страни. Целият пренос на данни преминаваше през цензори. Целта бе една- да не се допусне изтичане на информация относно протестите в Китай, които бушуваха в този момент. Тогава се случиха и едни най-големите катаклизми- земетредения, наводнения...

    ОтговорИзтриване
  2. Определено китайците са факири :) Доста добре работеща регулативна (цензурираща) машина...

    ОтговорИзтриване