вторник, 21 септември 2010 г.

Карти на националните стереотипи

Европа през погледа на България

Българският дизайнер, илюстратор и фотограф Янко Цветков се превърна в сензация в глобалната мрежа с оригинален проект, съобщи британският вестник „Телеграф”. Живеещият в Лондон 33-годишен българин съставил седем географски карти, в които европейските страни са представени през гледна точка на битуващите в обществото национални стереотипи.

Така например, на картата "Европа през погледа на САЩ” Русия е оцветена в червено, а жителите й са наречени „комуняги”. Франция е обозначена с "Вонящите хора” като се прави алюзия със славата й на родината на парфюмите. Германия, според Цветков, американците трябва да асоциират с "Мръсно порно", а Великобритания е обозначена просто като: "Мама".

На картата "Европа през погледа на Великобритания" европейските съседи на Обединеното Кралство са означени като "Обединена европейска империя на злото", а руснаците са наречени "Големите прахосници".

Самият Цветков разказва пред „Телеграф”, че за създаването на първата си карта през 2009 г. се вдъхновил от газовия конфликт между Украйна и Русия. В нея Русия е отбелязана като "Параноидна нефтена империя", а Украйна – като "Газови измамници". Дизайнерът пояснява още, че създал картата в разгара на енергийната криза за развлечение на приятелите си. Когато я поместил на сайта си, посещенията рязко нарастнали и той решил да продължи с други творчески изяви.

Популярността на проекта му вече е регистрирала над 500 млн. посещения – интерес, който силно изненадал автора Янко Цветков, споделя самият той.

 Източник сп. "Мениджър"

Няма коментари:

Публикуване на коментар