неделя, 24 октомври 2010 г.

Свобода на медиите 2010


Световна класация за свобода на медиите на медийната организация "Репортери без граници" -  България си поделя 70-ото място с Гърция. На първо място по свобода на медиите е Финландия, следвана от Исландия и Холандия.
"Повече от всякога установяваме, че икономическото развитие, реформите на институциите и спазването на основните права не вървят непременно заедно", заяви генералният секретар на "Репортери без граници" Жан-Франсоа Жулиар в коментар на тазгодишната девета поред класация.

"Трябва да бъдат приветствани двигателите на свободата на пресата - Финландия, Исландия, Норвегия, Холандия, Швеция и Швейцария, и да се отдаде почит към решимостта на правозащитните активисти, журналисти, блогъри, които по цял свят храбро защитават правото на критикуване", заяви Жулиар.

От 27-те страни на ЕС 13 са в челните 20 места на класацията. Другите 14 са под 20-о място, а някои от тях са много ниско в класацията - Италия на 49-о място, Румъния на 52-о, а Гърция и България си поделят 70-ото място, отбелязва АФП.

"Обезпокоително е да се констатира, че няколко страни - членки на ЕС, продължават да слизат по-надолу в класацията. Европейските страни спешно трябва да си възвърнат статута на даващи пример", коментира Жулиар.

"Франция губи още едно място и е 44-а след Суринам", казва "Репортери без граници" и отбелязва, че управляващите във Франция "са правили заплашителни, а понякога и оскърбителни изказвания по адрес на медиите".

САЩ са на 20-о място, а Русия е на 140-о след Турция и Етиопия.

В дъното на класацията са Еритрея, Северна Корея, Туркменистан, Иран, Мианма, Сирия, Судан, Китай, Йемен и Руанда. За пръв път от създаването на класацията през 2002 г. Куба не е сред последните десет страни, но все пак заема 166-о място от 178.

"Безпокоим се от втвърдяването на позициите на някои правителства. Руанда, Йемен и Сирия са се присъединили към Мианма и Северна Корея в групата на най-репресивните към журналистите страни на планетата. Тази тенденция не предвещава нищо добро за 2011 г.", коментира генералният секретар на "Репортери без граници".
Източник 

Няма коментари:

Публикуване на коментар