понеделник, 23 ноември 2009 г.

Интернет влиза в телевизора


2010 г. ще промени напълно функцията на телевизията. Тя вече няма да е само за гледане.

На екрана чрез дистанционното ще се пишат SMS-и, ще се сърфира в интернет, ще се упражнява родителски контрол, дори ще могат да се правят спортни залагания в реално време. Някои оператори може би ще се осмелят да предложат и прескачане на рекламите.

Всичко това става възможно с интерактивната цифрова телевизия, която засега влиза чрез частните оператори, а след 2-3 години ще е на всеки телевизор.

Това ще умори кабеларките, ще намали ролята на пийпълметрията и ще промени до неузнаваемост големите телевизии.

Мачът е напрегнат, топката лети от едното в другото поле и... някой звъни на вратата. Натискаш “пауза” на дистанционното, отваряш му, след което продължаваш да гледаш от там, където си спрял. Сякаш преместваш времето.

Звънне ли телефонът, на тв екрана се изписва кой те търси. А докато върви мачът, може и да заложиш на някой от отборите или да поръчаш пица през телевизора.

Още десетки неща, които сме свикнали да вършим на друго място и с различни уреди, ще стават през интерактивната цифрова телевизия. Не в далечното бъдеще, а догодина.

2 коментара:

  1. Очаквайте 2020: Доставка на пица направо през телевизора! Той ще ги пече!:) Технологиите се развиват толкова бързо, че докато остареем ще се случват странни неща.

    Това е опитът на традиционните медии да навлязат в градинката на виртуалното пространство. Ще поживеем, ще видим какво ще става...

    ОтговорИзтриване
  2. Преди прогнозите за 2020, нека първо мине 2012 :)
    Прогнозите са за конвергиране на телевизията с интернет и на мобилните телефони с интернет. Така че наистина "поживем, увидим".

    ОтговорИзтриване